Categories
alte cateva povestiri

Tort de ciocolata, o data pe an

Tort “noroios ciocolatos” – Chocolate Mud Cake
Da, tot eu sunt, nu am schimbat profilul blogului, dar e musai sa scap de tortul asta, ca sa pot scrie despre paini.

tort mud cake 04

Dati-mi voie sa va amagesc cu o felie de tort ciocolatos, doar ca sa stiti ca sunt aici, ca am pasit cu bine in 2012 si ca abia astept sa va povestesc din nou despre paini. Daca nu se schimba nimic in preferintele voastre, inseamna ca voi incepe anul cu painea pe care ati ales-o voi, cea cu faina integrala si fulgi de ovaz, pe care o voi publica zilele urmatoare. Alegerea voastra ma maguleste :)
Tortul din imagine e un chocolate mud cake pe care l-am facut de Revelion, combinand urmatoarele retete: Almost Bourdain, Citrus and Candy, La Mia Vita Dolce, Laura Adamache.
Rafinat, bogat si decadent. Evident, ciocolatos. De zile mari. Cu risc de supradoza.
tort mud cake 02
Cantitatile pe care le-am folosit eu, pentru o forma de 22 cm au fost:

pentru blat:

• 350 g unt
• 230 g zahar brun
• 4 oua
• 300 g faina pentru toate scopurile
• 1/2 lingurita praf copt
• 80 g cacao neagra, buna
• un varf de sare
• 200 g ciocolata (una de lapte, una amaruie, de calitate amandoua, caci se simte)
• 120 ml lapte
• 60 ml espresso tare
• 2 plicuri zahar vanilat bourbon (dar mai bine folositi vanilie, daca aveti)
• o lingura rom (optional)
(in mod normal blatul iese mai inalt decat in poza, dar daca mancati din compozitie cu lingura, inainte de a o pune in forma… ramane cat se vede)

pentru ganache:

• 180 ml smantana dulce lichida
• 220 g ciocolata
• o lingurita rom (optional)

tort mud cake 05

Instructiunile pe scurt (dar mai bine va uitati pe link-urile date):
1. Taiati untul cubulete si lasati-l sa stea la temperatura camerei, pana se inmoaie putin.
2. Cerneti faina si amestecati cu praful de cacao cernut, un varf de sare, si praful de copt. Lasati deoparte.
3. Topiti ciocolata si amestecati cu laptele si cu cafeaua. Aduceti la temperatura camerei, amestecand din cand in cand.
4. Frecati untul cu zaharul (cu mixerul, la viteza medie) pana devine spumos si apoi adaugati ouale, unul cate unul, rand pe rand, amestecand la viteza mica. Adaugati romul (sau brandy, sau bourbon). Adaugati amestecul de ciocolata topita si faina, alternand (o treime ciocolata, o treime faina, o treime ciocolata, o treime faina etc). Amestecati cu o spatula, de jos in sus.
5. Turnati aluatul in forma rotunda cu pereti detasabili (eventual ungeti tava cu unt si tapetati cu faina, puneti o hartie pergament pe fundul tavii), coaceti la foc mic 1h…1h:30min. Testati cu scobitoarea. Aceasta nu trebuie sa iasa perfect curata, ci sa aiba putina ciocolata pe ea, pe care daca o adunati intre degete se face biluta. Probabil partea de sus a tortului va crapa si va fi putin tare, dar asa trebuie sa fie.
6. Raciti blatul, taiati si indepartati partea de sus (partea umflata, tare si crapata) si rasturnati-l cu fundul in sus. Puneti-l in frigider invelit in folie alimentara.
7. Pregatiti crema ganache: incalziti smanatana dulce lichida amestecand cu o spatula, pana la punctul de fierbere (fara sa fiarba) adaugati ciocolata taiata bucatele, amestecand incontinuu, tot timpul focul la minim. Adaugati rom (optional). Cand ciocolata e topita si amestecul uniform, luati de pe foc, asteptati sa se raceasca (amestecand din cand in cand, sa nu faca pielita) si intindeti crema pe tort.

tort mud cake 03
tort mud cake 01

Cam asa am facut eu. Nu sunt experta in torturi si nu fac foarte des, dar reteta asta chiar e simpla si buna. Trebuia sa o impart cu voi, ca sa ma eliberez de ea. Multe poze, aproape identice, ca nu m-am putut hotari pe care sa le pun si pe care nu. Fiti ingaduitori. Faceti tortul, cand va e pofta de ciocolata, si o sa imi multumiti.

Acum sunt gata sa incep cu painile. Voi sunteti pregatiti?

59 replies on “Tort de ciocolata, o data pe an”

Cu cateva secunde inainte de a pune tu reteta tocmai primisem un mail “How to loose weight in 2012”! Ce sa mai zic, cred ca trebuie sa uit de mail-ul respectiv! Arata minunat tortul! La multi ani!

:)) monica, am zambit citind comenatriul tau. Imi pare rau sa fiu sursa care te conturba de la un plan maret :))
Eu am bagat jumatate de tort in congelator, ca sa cap de tentatie. Momentan.
La multi ani!

:)) Eeee, sa nu-ti para rau chiar deloc! Nu-mi facusem inca planuri, tocmai de aceea mi s-a parut amuzanta situatia. Dar clar, imi voi imbunatati stilul de a face paine ( si alte de-ale cuptorului…) in 2012! Si asta pentru ca ma simt bine si ma bucura rezultatul!

off.. nu-mi spune, stiu cum e. La capitolul asta, vacantele sunt dezastruoase. Dupa doua – trei zile, incepem sa tanjim dupa gustul painii de acasa. :)

Bine (ca) ai revenit cu bine! M-ai lovit unde ma doare cel mai tare: tort de ciocolata. Am glandele salivare la turatie maxima insa, pentru moment, voi face un exercitiu de vointa, ar fi prea mult dupa un tiramisu gigant pe care am avut placerea de a-l manca aproape singura. Pana mai coboara colesterolul macar o gradatie nici macar nu visez la ciocolata insa…in curand implineste fii-miu ani si tortul de ciocolata e un ¨must¨.
Of, ce bine arata…

Mali, chiar si aici ne-am potrivit? Buna idee sa-l faci de ziua lui v. cel blond :) Macar il imparti cu altii, nu-l mananci singura :)) Partea buna e ca se congeleaza excelent. Eu l-am feliat si am pus in congelator vreo 4-5 felii ambalate individual, in folie si in pungi cu zip. Am scapat de supradoza in felul asta.
la nevoie, pac! la “Rasboiul” :))

:( I’m sorry, it was a french cocoa, or at least brought from France. I don’t know the brand, cause I threw away the package an I put the cocoa in a sealed jar. It was very dark in colour, indeed.

La Multi Ani ! Frumoasa gospodina.
Mai rar si frumoasa si gospodina… Oricum la noi la romani se mai intampla.
Ma prefac ca nu am vazut postul cu tortul de ciocolata. Nu de alta,dar cantarul o ia razna de tot dupa aceste sarbatori.
Spor in noul an!

La multi ani, Catalin. Uite ca ai revenit destul de repede. Ma bucur. Si ma bucura si cuvintele tale de intampinare. Iti multumesc.
Nici nu ma gandeam ca cineva ar putea face tortul asta acum, la inceput de ianuarie. E criminal. Dar e bine de tinut minte si la nevoie, sa stii unde sa cauti o reteta garantat memorabila.
Si e bine de stiut ca se poate congela, ca sa nu existe tentatia de a il devora intr-o sedinta pe tot :)
Un an nou bun si tie, si sper sa lasi vesti din cand in cand :)

Codruta, scumpa mea, asta e opera de arta, nu e tort!! Arata fenomenal de bine si nu te intreb cat de bun a fost pentru ca se vede clar ca a fost o nebunie!!
Pup cu cel mai mare drag si iti doresc un 2012 cu multa sanatate, fericire si impliniri!!

Laura, venind de la tine complimentul, ma simt ca un mic ucenic apreciat de marele maestru :) Nu am rabdare cu torturile, nici experienta foarte mare, ce-i drept, dar asta mi-a placut grozav. Pana acum cheesecake-ul de vanilie era ocupantul locului 1 in preferinte, dar tortul asta ciocolatos ii face concurenta serioasa.
Te pup si iti multumesc pentru inspiratie, urari si mesaj. Un an fericit si tie!

Stii,… Uneori am senzatia ca nici tu nu crezi ce spui…
Cine poate sa congeleze asa bunatate? :)
In niciun caz la mine acasa nu se poate;
Intra cand ai timp sa vezi ultimele bunatati facute de mine… Ceva afumaturi, niste painite superbe dupa formule numai de mine stiute; niciodata nu respect intrutotul formulele. Asta-s eu si altul mama nu mai face…
Oricum esti prima persoana pe care o urmaresc in mod constant sa vad ce mai ” produce” bun.
Succes!

Catalin, am tras cu ochiul la bunatatile tale… bine ca nu-s in Iasi, ca as fi venit la tine imediat :)
Iti multumesc ca ma urmaresti, inseamna foarte mult pentru mine.

draga mea, absolut tot ce iese din mainile tale este de revista!
Dragii mei sunt amandoi nascuti in luna ianuarie, la 6 zile distanta si cum n-are rost sa fac doua petreceri, pot desigur sa fac 2 torturi . Unul musai de ciocolata.
Referitor la congelat, cat timp s-o pastra la congelator?

Andreea, chiar zilele trecute admiram torturile tale. Cred ca le-am citit pe toate din categoria torturi. Asta a fost dupa ce am postat articolul, ca daca le vedeam inainte, nu mai postam nimic. Sunt minunate torturile tale! Nu e un teritoriu de comfort pentru mine, si imi dau seama ca nu imi place sa scriu despre altceva in afara de paini. Dar o data la cateva luni, pot sa strecor o prajitura sau un tort, ca sa realizez ca de fapt mie imi plac doar painile :))
Nu stiu cat timp se poate congela. Maine scot o felie si iti spun cum se comporta. Cheesecake-ul de ex, l-am tinut in congelator si 4-6 saptamani. Feeling-ul meu imi spune ca poate sta si asta cel putin o luna. Dar pana nu trece luna, nu pot sa confirm asta.

Pe cat de bine arata, atat de gustos promite a fi, vazand ingredientele.
Iti doresc un an plin de noi experimente si cat mai multe paini, abi astept sa vad ce urmeaza:)
La multi ani!

yummi!!!l-am facut si eu pe cel al Laurei mai demult, o sa-l incerc si al tau luna asta de ziua cumnatului ca sa-l mancam la gramada ca altfel…
Pozele sunt super faine!

foarte faina reteta!eu am facut tortul si a iesit cel mai bun de ciocolata pe care l-am mancat.
am pus si eu cateva felii in congelator,sunt curioasa acum vor fi….,daca la dezghetare se va scurge ceva din ele

L-ai facut deja? wow!
nu cred ca se scurge nimic din el la dezghetare, daca il dezgheti in frigider, peste noapte, nu fortat, la caldura. Eu probez maine o felie :)

La multi ani frumosi :)
Tortul tau cred ca e summa cum laudae, ai luat esentialul din retetele care te-au inspirat :)
Dat fiind ca sarbatorile nu s-au incheiat – cel putin la mine in familie – o sa-l incerc si cred ca nu va dezamagi pe nimeni!
Sa ai un an bun ca piinile tale! Fiecare vizita pe blogul tau e o bucurie.

merci, Doina! Sarbatori fericite in continuare. , Nu-ti fie teama, iubitorii de ciocolata nu au cum sa fie dezamagiti de tortul asta! Cred ca tortul asta e visul oricarui dependent de ciocolata :))
Un an fericit si tie si familiei! Sa aveti parte de zile frumoase si senine tot timpul.

foarte bine arata tortul acesta plin de ciocolata! am avut si eu de Revelion un tort imens de ciocolata…delicios! oricum o bucatica mica dimineata langa cafea , nu strica :).
te pup si un an nou frumos iti doresc

Servus Codruta,
Nu ma atrage bucataria, dar am avut ocaza sa gust tortul si este EXCELENT. Sunt o mare mancatoare de dulciuri, asa ca… stiu ce spun. Este perfect echilibrat :). Multumesc :)))

Antonia, merci. Chiar eram curioasa de parerea ta, m-am prins deja ca esti experta in evaluat dulciurile. :) Cu atat mai mult, iti dai seama ce compliment mi-ai facut? Acum va trebui sa iti mai aduc o felie, de multumire :))

Grozav tortul, numai ce am pus ganache-ul deasupra, iar din reteta de pe pagina Laurei Adamache, este recomandat sa fie servit dupa 1-2 zile de la coacere, si se pare ca e o logica, trebuie sa stea putin timp sa se odihneasca sa fie mai gustos :)

Il facui! In weekend il sarbatoriram pe praslea si facui 2 torturi de cioco, unul ca susnumitul si altul cu ceva mai putin colesterol. Au disparut amandoua in 2 zile, cu concursul si participarea a vreo 20 iubitori declarati de cioco. Mi s-a trasat sarcina de a recidiva intru tarta de ciocolata cu mult colesterol pe data de 1 mai, iar eu sunt ascultatoare, ma conformez. As pune si poze daca flickr nu ar avea ceva personal cu mine de nu ma lasa sa urc nici o poza. Mai incerc.

La multi ani flacaului! Sa creasca mare si voinic :) mi-ar placea sa ii ciufulesc parul blond. Poate ne-om cunoaste si noi doua candva :) In 1 mai ce sarbatoriti? ca stiu ca nu e ziua ta, deci, care e ocazia? ziua domnului? :)

O data pe an ?
Azi il fac a treia oara in 2 luni cred !
A vrut fiul meu neaparat, si sa-l trimit intreg.
Data trecuta i-am trimis jumatate.

Esti uimitoare! Arata delicios! Arata de parca l-ai fi “fotosopat”! “Traba”, musai, sa il incerc. Fiul meu cel mic, Bogdan, va fi fericit sa ma ajute. A vazut o reclama la TV in care un copil facea din 2-3 ingrediente un pandispan cu cacao umplut cu o crema. Si vroia neaparat sa repete si el reteta. Greu l-am facut sa inteleaga ca in reclama nu era reteta completa. El vroia sa pornesc cuptorul si sa amestece faina , cacao si lapte si sa iasa o prajiturica. Oricum, m-am mai gindit si la urmatorul desert copt in cuptor vom face si “reteta” de la TV. Cred ca asa va intelege mult mai bine.
Revin! Tortul tau, va fi tortul de inceput pentru aniversarea zilei de nastere a fiului cel mare, Rares, aniversare ce s-a intins in ultimii ani pe 2-3-4 zile :). In 8 martie implineste 14 ani. :::::)
Va pup si noapte buna!

Tot eu. Buna dimineata!
Zilele astea imi tot revine in minte o poveste pe care am auzit-o cu citiva ani in urma. Se organizase un concurs in satul broastelor testoase. Obstacolul era un zid, iar testoasele trebuiau sa il escaladeze….. Una singura a reusit. Nu era nici cea mai lucrata la sala, nu era nici cea mai populara, nu era nici cea mai….. si mai….., era o doar o testoasa obisnuita si SURDA.
Cu drag!

De mult timp vreau sa fac un tort cu multa ciocolata. A venit momentul, pt ziua cuiva drag, dar am o intrebare… blatul este umed ciocolatos sau mai spre uscat? As vrea ceva cremos… sa ma satur de ciocolata pt cateva luni :)

[…] Ingredients that you will need: 350 g butter • 230 g brown sugar • 4 eggs • 300 g flour • 1/2 teaspoon baking powder • 80 g cocoa black• A pinch of salt • 200 g chocolate • 120 ml milk • 60 ml strong espresso • 1 vanilla beanfor the ganache:• 180 ml ​​heavy cream • 220 g of chocolate For this delicious chocolate cake first we soften the butter at room temperature,and then we mix flour,cocoa powder,salt,baking powder.Now we melt the chocolate with milk and espresso.Now we mix the butter with sugar,until the sugar is melted,then add the eggs,one by one,then the vanilla bean.Now add melted chocolate mix and flour,and stir from bottom to up.Pour the mixture into a round shape removable walls and bake for about 60/70 minutes.And now we have to chill the cake and remove the top,wrap it in foil and refrigerate.In the meanwhile we prepare the ganache cream,so we heat the heavy cream,the add the chocolate before it begins to boil,and stir continue until the chocolate it’s melted,and let it cool,then take the cake from the refrigerator and spread the ganache cream on the cake.Enjoy!Recipe Inspire by:http://blog.codrudepaine.ro/2012/01/tort-de-ciocolata-o-data-pe-an/http://www.bbc.co.uk/food/recipes/easy_chocolate_cake_31070http://www.foodnetwork.com/recipes/ina-garten/beattys-chocolate-cake-recipe/index.htmlhttps://www.hersheys.com/recipes/recipe-details.aspx?id=184&name=HERSHEY’S-PERFECTLY-CHOCOLATE-Chocolate-Cake […]

Ma bucur ca te-ai hotarat sa scrii aceasta reteta. Arata delicios si cred ca ma incumet sa o prepar. Cautam de ceva vreme o reteta de tort pentru ziua mamei mele si aceasta pare exact ceea ce imi trebuie, insa as adauga si vreo 3 capsuni deasupra(chiar in mijloc) putin ‘manjite’ de ciocolata pe la varfuri pentru un efect estetic perfect :D

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *