Categories
alte cateva povestiri

Miez magic de poveste (I)

Trebuie sa va dezvalui un secret astazi. Exista un plan la care lucrez de cateva luni si care incet incet prinde contur. As vrea sa pot sa va spun totul, dintr-o suflare, dar in acelasi timp mi-e si teama sa vorbesc despre lucruri care nu sunt 100% inchegate si stabilite. Dar astazi e musai sa impart cu voi macar un fragment de poveste, caci ma gandesc ca o sa va bucurati pentru mine si o sa va simtiti partasi la aventura mea.
De foarte mult timp imi doresc sa depasesc nivelul de hobby in brutarit. Am avut diverse perioade in trecut in care am simtit ca “asta e. Mai mult de atat nu pot invata singura. E maximul pe care il pot face la mine in bucatarie”. Invatatul online sau din carti, cu practica pe cont propriu, e bun, pana la un punct. Dar pentru mine, acel punct nu e suficient. Nu mai e suficient. Iar pasii cu care avansez sunt prea mici si nu imi ofera intotdeauna raspunsurile pe care le caut. Imi doresc sa invat mai mult, sa fiu si mai buna, sa fac si mai bine ceea ce stiu ca pot face. Undeva acolo, in viitor, trebuie ca exista un loc pentru mine in lumea painilor. Daca e asa cum cred eu, am nevoie doar de putin ajutor.  
Acum cateva luni am inceput sa ma gandesc foarte serios ce vreau sa fac, ce vreau sa fiu, unde vreau sa ajung. Din intrebare in intrebare, de la zi la zi, lucrurile mi-au devenit din ce in ce mai clare si intr-o anume zi am decis ca trebuie sa urmez calea pe care o simt scrisa in inima mea. Sa fac ceva concret, nu doar sa stau, sa visez cu ochii deschisi si sa oftez. E adevarat ca totul a pornit limpede si lin si nefortat, ca un sambure magic care isi cauta terenul propice sa prinda radacini, cu oameni potriviti si in momentul potrivit. E adevarat ca sunt norocoasa. Dar la fel de adevarat e ca muncesc pentru ca  lucrurile sa mearga inainte si drumul ales nu e neaparat unul facil pentru mine. Au fost si sunt zile de plans, de nervi, de panica, de bucurie, de extaz, de deznadejde si mai ales de incredere, de speranta si optimism.
Lasand povestea cu sambure magic sa devina realitate inainte de a vorbi despre ea, o sa va dezvalui un mic miez de poveste, extras din contextul general. Cautand perfectionarea, am reusit sa obtin o saptamana de practica sub indrumarea personala a lui Andy (Ananda TFL) in Anglia. Andy este un prieten, un profesor, un brutar extraordinar, un artizan, un om pe care il admir profesional, pe care il respect si pe care imi doream de mult timp sa il cunosc. Aceasta saptamana va fi la inceputul lunii august, cand voi merge in Newcastle si de acolo in Powburn, in orasul lui Andy, unde voi petrece niste zile de munca si practica in brutarie alaturi de el si sub supravegherea lui directa. La sfarsitul saptamanii are loc “Powburn Show”, un eveniment local la care Andy va participa cu produse de brutarie si patiserie pentru vanzare. Eu voi lucra cu el pentru acest eveniment si imi voi da silinta sa facem cele mai bune si atragatoare paini de pe piata. Acesta e planul, iar Andy deja a planificat foarte constiincios fiecare zi impreuna.
Mi-e greu sa descriu in cuvinte entuziasmul si bucuria pe care le traiesc in aceste zile, asteptand luna august, in valtoarea si haosul creat de diferite fapte care se intampla in paralel, cu suisuri si coborasuri. Cand lucrurile scapa de sub control, ma gandesc la magie, la paine, la Powburn si imediat ma linistesc. Pentru mine, sansa de a invata de la Andy, este o sansa extraordinara si sunt foarte constienta de asta. Este primul contact pe care il voi avea live cu o brutarie, cu munca in brutarie, cu echipamente de brutarie, primul contact cu un brutar artizan adevarat. Andy lucreaza foarte mult cu sourdough, cu ingrediente locale de cea mai buna calitate, are stiinta si pasiunea si rabdarea necesara de a transmite si altora cunostintele sale in materie de paine. Painile lui de secara sunt fantastice. Painile lui de grau, mari si rotunde, sunt foarte cautate si apreciate local. Gilchester Miche este o paine deja fabuloasa. Faina cu care lucreaza este o faina despre care am citit pe TFL, dar evident, nu am avut ocazia sa o folosesc niciodata. Una peste alta, sunt curioasa, sunt nerabdatoare, sunt dornica si pregatita sa intreb si sa invat. Ca si bonus, Andy are in curte un cuptor cu lemne si tot ce sper este ca vremea sa tina cu mine si sa putem sa il folosim macar o data. Timpul e scurt, iar programul e impartit foarte clar pe zile si nu va fi o vacanta. Plec de acasa cu un caiet plin de intrebari, sper sa ma intorc cu el plin de notite si raspunsuri.
Chiar in timp ce scriu, multe alte fragmente de poveste se intampla, se fac, se desfac, se refac si isi cauta locul. Nu e usor de scris jurnalul meu, va spun sincer. Pe masura ce planurile, ideile si visele se vor lega si vor crea o imagine reala, o sa va povestesc despre tot. Din pacate nu pot scrie nimic pana nu am date concrete, trebuie sa am rabdare ca lucrurile sa se aseze, si voi alaturi de mine, daca puteti. Anglia este doar o bucata, un capitol in desfasurare, dar aventura mea cu painea nu se va opri acolo. “Miez de poveste” are deja o continuare clara, pe care o sa o cititi in curand.
Revenind la Anglia, la Andy si la viitorul imediat apropiat. Pe Andy l-am cunoscut prin intermediul TFL si cred ca a fost sansa mea ca el sa fie primul care mi-a raspuns la o intrebare cand am indraznit sa scot capul acolo pe forum. De atunci incoace, am tot tinut legatura cu el, i-am cautat parerea si ajutorul cand am avut nevoie si i-am urmarit toate posturile. A fost cumva in firul logic al povestii sa ma indrept spre el si sa ii cer sprijinul si sfatul, si de data aceasta, pentru ca este un brutar dedicat, pasionat, cultivat, respectat si motivat. Intotdeauna mi-a placut ce scrie si m-am simtit pe aceeasi lungime de unda cu el si cu atitudinea lui vis-a-vis de paine si de profesia de brutar. Pentru mine este profesorul ideal, pentru ca imbina lucrul practic cu teoria si am incredere ca voi avea foarte mult de invatat de la el. In schimbul sansei oferite, sper ca imi voi aduce si eu contributia la Powburn Show in cel mai serios si profesional mod cu putinta. Andy mi-a prezentat un rezumat al painilor pe care doreste sa le facem impreuna, si desi unele produse sunt noi pentru mine, ma incanta ideea de a munci intr-o brutarie si de a avea alaturi un om deschis, rabdator si dispus sa imparta experienta si cunoasterea.
Mi-ar placea sa pot posta live din Anglia, dar nu stiu inca daca acest lucru va fi posibil. Daca nu, voi face multe poze pe care o sa le incarc pe blog la intoarcere. Cu siguranta si Andy va posta versiunea lui de poveste pe blogul lui de pe TFL, poate vreti sa il verificati in perioada respectiva, adica in/dupa prima saptamana din august. Pana atunci, bucurati-va pentru mine si ganditi-va ca experienta mea se va rasfrange destul de repede si de direct si asupra voastra.
In partea a doua a lunii august, am deja stabilit un program si mai aventuros, tot “bread related”. Mai aventuros inseamna mai departe, mai intens, mai lung. Fiti cu ochii pe Apa.Faina.Sare. si pe “Miez magic de poveste (II)” pentru noutati.
codruta ♥

60 replies on “Miez magic de poveste (I)”

Bafta multa, o sa fie bine! Ti-am zis mai demult sa ai rabdare si va fi bine! Noroc mult, te sustin clipa de clipa chiar daca imi este imposibil sa fac painile tale :).

Bafta Codruta ,sa inveti multe si speram ca si noua ne vei arunca cate o “faramitura” din ce vei invata acolo!:)

Ioooi, ce ma bucur! Astept cu nerabdare poze si iti doresc mult succes, rabdare, spor la munca si la invatat.
Inspre sfarsitul lui august ma indrept si eu catre casa mea de suflet de la Arad. Daca vei avea vreun “eveniment” public, sa ma anunti negresit ca de la Arad la Timisoara-i doar un pas!

Diana, merci, draga mea. La sfarsitul lui august sigur nu voi fi in oras (urmareste partea a doua de poveste si o sa vezi :) deci nici o sansa sa ne intersectam la un atelier :(
…dar tare mi-ar placea ca toamna sa vina cu multe multe ateliere, prin toata tara.

Apropo de Anglia, il stii pe Tom Herbert? A fost ales acum cativa ani cel mai bun tanar brutar al Angliei. Am vazut acum un an un documentar reality cu el, cred ca pe BBC2, legat de cum a ajuns sa castige concursul national, cu toate incercarile din bucataria lui (ferma lui)unde are propria maia de zeci de ani, in familie, si tot asa.
A fost unul din cele mai spectaculoase documentare despre paine vazute de mine, de fapt cred ca cel mai cel.

Codruta, recunosc ca stiam deja, citisem pe blogul de pe TFL, despre inceputul tau de aventura. Si sa stii ca m-am bucurat de parca ar fi fost proiectul meu. Abia asteptam sa povestesti si aici, pentru ca scrii atat de frumos si cu atata farmec. Esti grozava, stii, da? Iti doresc sa inveti multe si sa ai o vacanta de lucru reusita! Si te astept repede inapoi, ca sa ne povestesti tot-tot-tot!

Buna Codruta
Sunt cu un picior in masina sa ma indrept catre serviciu dar nu ma pot abtine sa iti scriu ca ma bucur enorm pentru tine. Cum se spune… ai grija ce iti doresti ca se va implini :).
Cu mult drag, Dana

Poate drumurile lungi si foarte lungi te vor duce pana la San Francisco, parca ziceai mai demult ca visul tau e sa urmezi un curs acolo … Imi place cand vad oameni cu un vis atat de puternic incat gasesc si curajul de a-l urma! Iti doresc succes, spor la invatat, si sa nu uiti de noi :))

Ah, Liana, nu rasuci cutitul in rana. SF e inca un vis, cursurile de acolo sunt foarte scumpe. Dar acum sunt mai sigura ca oricand ca intr-o zi voi ajunge sa urmez cursurile. Mai am inca rabdare.

Nu, nu uit de voi, nici o grija. Fara voi, nimic din ceea ce mi se intampla nu ar fi fost posibil :D

Uaaaaa! Sincer mi s-au umezit ochii cand ti-am citit cuvintele!! Ma bucur foarte tare pentru tine! Visele sunt pentru a fi implinite! Poate asta e un semn ca, la un moment dat, vei face cu drag paine speciala pentru mult mai multi oameni. Enjoy every minute si povesteste-ne si noua!

Iti multumesc din suflet, Monique, mi-ai fost tot timpul alaturi si ma bucur sa citesc cuvintele tale. O sa va povestesc la intoarcere toata experienta.
cu bine, c.

Si mie mi-au dat lacrimile citind. Bravo! De 3 ori bravo! Succes si felicitari, ai meritat tot ce se intimpla frumos in viata ta!
Cu drag,
Elena

Te felicit Codruta! Un mare bravo pentru tot ceea ce faci! Mult succes pe mai departe!
P.S. Mi-ar placea sa lucrez in brutaria ta :) !

Codruta , felicitari !
La cat suflet pui in faurirea painii meriti pe deplin sa-ti implinesti visul.
Astept nu nerabdare sa ne povestesti cum a fost , asa cum numai tu stii s-o faci .
Mult succes si sa te intorci cu bine .

Felicitari! Felicitari din toata inima!! Ma bucur nespus sa vad ca-ti vei urma visul. De aceeasi problema ma lovesc si eu. Visez, oftez si nu stiu de unde sa incep sau cum sa apuc problema, ca sa spun asa. Inca sunt novice in brutarit, nu am implinit nici 1 an dar vad zi de zi cum evoluez. Mai am de invatat dar deja cateva persoane se bucura de painile pe care le fac. Imi cer sa le fac paine din doua in doua zile, chiar si pe caldura asta, eu coc paini. Imi place, iubesc, ador sa fac paine.
Mult succes si sa ne auzim cu bine!
Cu drag de la Oradea,
Ana

Ana, e usor sa visezi, e greu sa faci ceva concret. Crede-ma ca stiu. Dar eu cred ca fiecare are drumul lui si sansa lui. Daca e sa fie, va fi. Iti tin pumnii.
pe curand.

Hei, Tuchi, uite ca te-am facut sa iesi din ascunzatoare :) Stiam eu ca o sa apari la un moment dat. Ma bucur ca mi-ai scris si sper sa ne auzim cu bine si cu noutati frumoase.

Iti multumesc, Elena.
Da, sa stii ca pe langa experienta de paine, va fi si de viata. Dar am lasat toate gandurile la o parte si m-am bagat cu capul inainte. Abia astept!

Mai, Codruleţ, mi s-a strâns stomacul de bucurie, când am citit, asa cum mi se intampla oridecate ori unul dintre ai mei are o mare reusita!
Te sarut pe amandoi obrajii si-ti tin pumnii.
Iti mai doresc sa fii in cea mai buna forma, ca sa inveti cat mai multe acolo!
Si asa, pentru sufletul tau bun, iti marturisesc ca imi dai mult curaj. Pentru ca si eu as vrea sa pornesc mai hotarat pe un drum pornit din pasiune, dar imi tot spun ca nu-i momentul…
Ai multe din cele mai bune ganduri ale mele indreptate spre tine, asa ca mergi sanatoasa si intoarce-te multumita si pregatita sa-ti implinesti nazuintele!
Te imbratisez cu mult drag,
Mihaela

Mihaela, sper din suflet sa fiu sanatoasa si in forma, ca sa pot profita la maxim de statul acolo. Restul depinde de mine.
Legat de pasiunea ta si dorinta de a porni pe un anume drum, iti tin pumnii si iti doresc sa iti gasesti momentul potrivit si increderea in tine.
te imbratisez si astept sa aud lucruri bune de la tine :)

Bravo, Codruta!Mult succes si sa ai incredere ca o sa iasa super bine.Nu are cum sa fie altfel.Esti un om minunat , o persoana pasionata si dedicata.Nu am cuvinte sa-ti spun, cat te admir, pt. ceea ce esti si ceea ce faci.Ai tot respectul si admiratia mea, pentru tot efortul , toata dragostea si toata daruirea ce-o pui, in fiecare lucru ce trece prin mainile tale de aur.
O experienta de vis!
Dana

Iti multumesc, Dana, abia astept sa merg acolo, sa invat si sa ajung inapoi cu bine si sa am ce povesti. Sa va gasesc sanatosi si cu chef de paine :D

cu drag, codruta

Ce vis frumos care se implineste!
Mergi cu fruntea sus si increzatoare si sa te intorci cu bine, sa fie un punct de plecare pentru o noua etapa in viata ta.
Abia astept sa impartasesti cu noi lucruri minunate pe care le vei trai. Iti multumesc ca existi si te-am intalnit (chiar daca, pentru moment, doar virtual), avem multe de invatat de la tine.
Iti doresc sa fii prezenta fiecare moment al acestei experiente!
Lumina lui Dumnezeu sa te insoteasca. Cu drag, Vali

Vai, iti multumesc de incurajari. Sper sa obtin tot ce imi doresc, asa cum imi doresc, cu puterile mele. Sa te gandesti la mine din cand in cand si sa-mi spui o vorba buna in gand :)

Ce sa spun? Iata cum Dumnezeu inmulteste darul..te asteptam sa revii.In ceea ce ma priveste eu ma aflu undeva la grupa mica. Dar sa stii ca si eu am un vis :). In concediu voi face paine si voi spune si celor din Apuseni si de langa Olt despre “Codruta noastra”. Vreau ca painea cu maia sa cucereasca cat mai multe familii si pentru asta avem nevoie de tine. Te asteptam

Ana, transmite-le prietenilor si rudelor din Apuseni gandurile mele cele mai bune. It doresc sa iti iasa cele mai gustoase paini si sa ii impresionezi pe toti!

sa ai ce povesti cand ne reauzim :)

Felicitari Codruta draga, si eu alaturi de toti ceilalti ma bucur enorm pentru tine.Meriti sa ajungi acolo unde ti-ai propus. Atept cu nerabdare continuarea+poze.Succes in continuare in tot ceeace faci!

Adela, te pup. Iti multumesc ca ti-ai facut timp sa imi scrii, imi imaginez ce vacarm e in jurul tau in perioada asta. Sa ne auzim cu liniste si vesti bune.

Continuarea este (abia ma abtin)… sa te tii tare :P

Am tot citit postarea asta a ata si mereu m-a furnicat pe spate, e un lucru asa frumos.Cel mai tare ma bucur ca iti urmezi visul, fara sa conteze ce faci in restul timpului. Este foarte important ca ai gasit un alt om minunat care sa te ajute si sa te invete, deschis la provocarea asta, va fi ceva grozav.Vei invata enorm, sunt convinsa, este un pas urias, ce sa spun, felicitari si drum bun, minte limpede si buna intelegere cu “profesorul”.
Iar la intoarcere sa golesti tolba cu povesti, ca si noi avem de invatat din asa ceva.

Hellou!:)
Felicitaaariii!!!:):):) Meriti mai mult decat din plin toate lucrurile frumoase care ti se intampla!!!!Ma bucur fff tare pentru tine si de abia astept povesti, impresii si continuarea miezului magic de poveste!:)
Fie sa “fully enjoy your bread experience”!! Sunt sigura ca “British bread” iti va “canta” povesti cel putin la fel de frumoase ca cele de pana acum:):):)!

felicitari! le meriti pe deplin! sunt sigura ca te vei descurca de minune! maaaaaaaaaare bucurie maaaaaaare!

Iti doresc ca intr-o buna zi sa ai brutaria ta! Imi doresc ca intr-o buna zi sa putem cumpara paine de la brutaria ta.
Poate ca menirea ta Codruta este sa reinvii aceasta nobila si frumoasa meserie pe meleagurile noastre.
Succes!!!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *